Dit zijn wat meldingen van hulpverlening uit het logboek.
Boerenfox gespot
Op het moment dat de dierenambulance naar de volgende bestuurder werd gebracht werd er een hondje (Boerenfox) gespot zonder baas. Er liepen wat mensen bij in de buurt dus er werd door ons niet direct alarm geslagen, maar op het moment dat we er voor de tweede keer langs kwamen, liep het hondje nog steeds over straat, en dit keer was er niemand in de buurt. Dat is dus voor de dierenambulance vrijwilligers een reden om even een kijkje te gaan nemen. Voorzichtig werd er gelokt met wat snoepjes en dat lukte. Gelukkig had het beestje een chip, maar, na traceren via de Amivedi bleek de chip geregistreerd te zijn op een adres in Groningen! Na het bellen van het bijbehorende
telefoonnummer kwamen we er achter dat de hond van de zoon bleek te zijn die toevallig ook niet zo heel dichtbij woonde, namelijk in Den Haag. Maar via hem, en de vriendelijke mensen van de nabije boerderij kwamen we erachter dat het hondje sinds twee maanden een nieuwe familie had. Fokko, zoals het hondje heet, hebben we weer terug kunnen brengen naar zijn thuis. Let er dus op, als u verhuist of bijvoorbeeld een nieuw telefoonnummer krijgt, vergeet dit niet te registreren zodat de juiste informatie altijd te vinden is!
Hond aangereden
We kregen een melding van de politie dat er in Wekerom een hond is aangereden en ernstig gewond is. Ook bleek de hond ontzettend veel pijn te hebben en was daardoor behoorlijk agressief. Met drie man hebben we de hond uiteindelijk onder controle gekregen, waarna bleek waarom hij dit gedrag vertoonde. Zijn linker achterpoot hing er maar een beetje bij en zijn linker voorpoot bloedde hevig. Met veel moeite is het uiteindelijk gelukt om de hond in de dierenambulance te krijgen en zijn we onder politie begeleiding naar de dierenarts toe gereden. Daar bleek dat de achterpoot op diverse plaatsen was gebroken. Verdere behandeling volgde in de praktijk.
Duif in boom
We kregen een melding over een gewonde duif die ineen boom was terecht gekomen na waarschijnlijk eenaanval van een havik. Samen met de melder hebben we de duif uit de boom kunnen halen en gelukkig was de duif slechts lichtgewond. Ook had de duif een ring om met een telefoonnummer en na een telefoontje met de eigenaar zou de eigenaar hem komen ophalen. Wij als dierenambulance vinden het erg fijn als eigenaren van een postduif ook laten zien dat ze er om geven en ook deze dieren graag terug willen.
En zo hoor je ook met je dieren om te gaan.
Labrador gevonden
Er werd door een melder een zwarte labrador gevonden, en bij aankomst was er al meteen duidelijk dat de hond kortgeleden jongen had geworpen. Omdat we verder geen informatie konden vinden hadden we de hond naar het asiel de Hazenberg gebracht. Twee uur later belde een bezorgde eigenaar naar ons of wij een zwarte labrador hadden gevonden. Die hadden we dus en naar het verhaal van de eigenaar ging het inderdaad om dezelfde hond, want ook deze hond had net jonge puppy’s en was dus hard nodig daar. Daarom hebben we de hond weer opgehaald uit de Hazenberg en weer terug gebracht naar de eigenaar. Eind goed al goed.
Gewonde uil
Weer een melding die we niet zo vaak krijgen. Er was begin herfst een gewonde
uil gevonden. Hij bleek in het prikkeldraad te zijn gevlogen. Na het bevrijden van het beestje hebben we hem direct naar de Vogelopvang Woudenberg gebracht. Daar herstelt de vogel gelukkig weer.
Bijzonder vogeltje?
De dierenambulance trok er in oktober op uit om een bijzondere vogeltje op te halen, dachten ze. Bij de vogelopvang aangekomen bleek het echter om een tjiftjaf te gaan die veelvuldig voorkomt in Nederland. Een tjiftjaf is een klein onopvallend geelgroen vogeltje. Zijn roep klinkt ongeveer als
tjif-tjaf-tjif-tjaf, vandaar zijn naam. Het diertje was gewond en wordt dus liefdevol verzorgd bij de Vogelopvang in Woudenberg.
Loslopende pony
De vrijwilligers van de Dierenambulance Woudenberg e.O. kregen om 1 uur ’s nachts een melding, dat er een pony los rondliep in de buurt van Boszicht. Bij aankomst zagen we dat het om een merrie ging die ook nog eens hoog drachtig was. Tja, wat doe je dan? De Dierenambulance heeft toen ondersteuning gevraagd aan de politie en die was er na drie kwartier. De agente was niet echt blij en vond dat dit niet een probleem van de politie was. Terwijl de politie wel degelijk wettelijk is verplicht om dieren in nood te helpen, gelukkig was haar collega een stuk redelijker en wilde meehelpen om een oplossing te bedenken. Wat later kwam er een man uit de kroeg en die wist raad. Hij belde zijn vader uit bed (ondertussen was het al half drie) en die wist waar de zwarte shetlander vandaan kwam. Het dier hoorde thuis bij de zorginstelling op de Vlieterweg. Daar hebben we de pony netjes in veiligheid gebracht.
Niet zo lief
In Scherpenzeel wordt een melding gemaakt van een loslopende hond. Het hondje was erg angstig en rillerig. Een vrijwilliger van de dierenambulance heeft het diertje met de vangstok in de auto moeten zetten, waarbij het beestje het alsnog voor elkaar kreeg de vrijwilliger in het been en de voet te bijten. Het diertje is uiteindelijk overgebracht naar een opvang om daar op zijn baasje te wachten.
Eind goed al goed
Enige tijd geleden werd bij de vogelopvang een ijsvogeltje aangeboden ter opvang. Het diertje werd zoals alle vogels die bij de vogelopvang komen goed verzorgd. Toen het ijsvogeltje weer goed op krachten was mocht het weer losgelaten worden in de natuur. Ook hiervoor zorgen dan de vrijwilligers van de dierenambulance.
Bevalling
Midden in de nacht wordt de dienstdoende vrijwilliger gebeld dat er bij mensen thuis een hond aan het bevallen is, maar dat het niet goed gaat. Er waren intussen 2 dode pups geboren. Hier kunnen de vrijwilligers van de dierenambulance ook weinig mee dus werden deze mensen doorverwezen naar de dierenarts. De hond kreeg uiteindelijk 3 doodgeboren pups maar gelukkig ook 2 levende en gezonde pups! Een hele ervaring rijker voor de eigenaar van de hond.
Caravan verplaatsen
Hoe verplaats je een caravan als er zich onder de caravan een familie egel heeft gehuisvest? Juist, voor dat dilemma stond de eigenaar van een caravan die van z’n plaats af moest. Contact opnemen met de dierenambulance dan maar….. De vrijwilligers van de dierenambulance hebben contact gezocht met een Egelopvang om te overleggen. Uiteindelijk is er voor gekozen om het nest met moeder naar de opvang over te brengen. Als de caravan verplaatst zou worden om het nest heen wordt het te onrustig en zou moeder egel de jongen in de steek laten. Dan maar kiezen tussen 2 kwaden en zorgen dat moeder en de jongen bij elkaar blijven.
Wat een samenwerking
Dierenambulance Amersfoort vraagt assistentie bij het verlenen van hulp aan een gewonde zwaan. De politie had de melding gemaakt en had het gewonde dier aan de zijkant van de berm gelegd. Omstanders hadden de zwaan toch weer te water gelaten, waardoor het onmogelijk was geworden om de zwaan te vangen. Het dier is de dagen erna goed in de gaten gehouden.
Nachtelijke circusact
Vanuit de landelijke meldkamer komt een melding dat er in Barneveld een loslopende Mechelse herder is gesignaleerd. De hond is erg schuw en niet te benaderen. De middag ervoor was er ook al een melding over geweest. Helaas kan de dierenambulance niet uitrijden voor loslopende dieren, meestal heeft het betreffende dier het hazenpad al gekozen voordat de dierenambulance arriveert. De hond dus laten lopen. Het dier bleek thuis te horen bij de kermisexploitanten die op dat moment in Scherpenzeel stonden.
Anders dan verwacht
Een eigenaar van een kat vraagt een klinische rit aan naar de dierenarts voor haar kat. Mevrouw vermoedt dat ze het dier in moet laten slapen. De dierenarts kwam er al gauw achter dat het dier niet zo ziek bleek te zijn als het leek maar een verwaarloosde vlooienplaag te hebben. Mevrouw is dus met kat en medicatie weer huiswaarts gekeerd.
Interessante armen en uniformen
In Veenendaal is een Mechelse herder meegelopen met wandelende mensen. Deze mensen hadden het dier in huis gehaald na de wandeling en naar de dierenambulance gebeld. Bij het ophalen bleek de hond interesse te hebben in armen en uniformen. Het dier werd overgebracht naar het asiel in afwachting van de rechtmatige eigenaar. Gelukkig meldde de eigenaar zich al snel en vertelde dat het hier om een gepensioneerde diensthond ging die altijd met pakwerkers heeft gewerkt. Dat verklaarde meteen de interesse in de armen en uniformen. De eigenaar en het dier zijn weer met elkaar verenigd.
Niet voor de hond
Collega ambulance Amersfoort heeft ons gevraagd in te vallen en jawel midden in de nacht gaat de telefoon. In Amersfoort heeft een hond bij iemand thuis een flacon LCD- scherm reiniger kapot gebeten en ongeveer 50 cc opgedronken hiervan. Direct contact opgenomen met de dienstdoende dierenarts voor ruggespraak wat te doen. De dierenarts heeft informatie ingewonnen bij een toxicoloog van het RIVM. Het is uiteindelijk allemaal goed gekomen met de hond.
Fazant op stap
Er is al enkele dagen een sierfazant gesignaleerd in Maarn. In overleg met de Vogelopvang eerst de melders vragen het dier te vangen op te sluiten alvorens uit te rijden met de ambulance. Op een dag belde een van de vrijwilligers dat de fazant bij zijn buurman in het kippenhok terecht was gekomen. De kippen moesten niets weten van zo’n gek gekleurd geval, zij liepen al kakelend buiten rond, verontwaardigd dat ze uit hun hok waren gezet.
Het viel nog niet mee de fazant te pakken te krijgen. Als je een fazant namelijk bij de staart pakt verliest het al z’n mooie veren. Ook van stress kunnen zij hun veren laten vallen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Uiteindelijk toch de fazant te pakken kunnen krijgen en naar de Vogelopvang gebracht. Aldaar bleek het te gaan om een Lady Amerhurst een schitterende fazant.
Rottweiler gestolen?
Een meneer uit Maarsbergen staat ’s morgens op en ziet in zijn tuin in plaats van een rottweiler een hoop bierflesjes liggen en de hond is nergens meer te bekennen. Later op de ochtend belt de eigenaar van de rottweiler weer dat de hond terecht is, erg vervuild en nat maar verder gelukkig in orde.
Halsbrekende toeren
In Maarn zit een vogel in het afvoerkanaal van de afzuigkap. Bij aankomst van de dierenambulance is er inderdaad veel lawaai te horen in de pijp.
De afzuigkap werd door de zoon des huizes gedemonteerd maar de vogel zat te hoog waardoor men er nog niet bij kon. Als advies kreeg de melder, de kap er voorlopig even af te laten in de hoop dat de vogel er uit zou komen. Op de terugweg belt de melder weer dat hij wel wil proberen vanaf het dak erbij te komen. Dus opnieuw er heen en de zoon des huizes het dak op. Daar vandaan kon de vogel voorzichtig naar beneden. De vogel bleek een kauw te zijn en mankeerde verder niets. Het dier is direct weer in vrijheid gesteld en de zoon des huizes had nog een klus te klaren…….de afzuigkap weer in orde maken.
De kroeg in
’s Nachts om 0.30 komt er een melding van de politiemeldkamer Arnhem dat er in Scherpenzeel door agenten een loslopende Benner Sennen is aangetroffen. Bij aankomst van de dierenambulance staan de agenten bij een languit op de stoep liggende Benner Sennen. Gelijk gecontroleerd of de hond een chip had en jawel die had hij. De eigenaar gebeld maar die nam helaas de telefoon niet op. Op het moment dat de vrijwilligers van de dierenambulance de hond in de auto hebben gezet en willen vertrekken naar het asiel voor onderdak voor de hond, komt er een jongeman aangerend. Hij zat in de kroeg en had van vrienden gehoord dat er bij hem in de buurt een Benner Sennen op straat lag en de politie erbij was………..PANIEK! De jongeman bleek de zoon van de eigenaar te zijn, hij had bij het weggaan naar de kroeg de tuin niet goed afgesloten waardoor de hond de straat op is gegaan. . De jongeman wilde graag een kwitantie van de kosten om zich te verantwoorden naar zijn ouders dat het geld niet naar de kroeg gegaan was. Eind goed al goed.
Kalf in de tuin
Vanuit Woudenberg komen verontrustende telefoontjes dat er een kalfje van ongeveer 3 maanden oud aan een lange lijn in een achtertuintje met alleen maar stoeptegels staat. De eigenaar/bewoners zijn op dat moment niet thuis. Tja een kalf en wat doe je dan……eerst overleg plegen met de dierenarts wat te doen. Het advies: melden aan de politie en zelf niets doen anders ben je strafbaar! Dus politie opgeroepen, zij hebben gezorgd voor noodopvang voor het dier. Diverse buurtbewoners weer gerustgesteld dat het dier in beslag is genomen en er beter voor gezorgd gaat worden.
Te jong om het al alleen te doen
Doordat er ingevallen moest worden voor een collega ambulance kwam er een melding uit Leersum. Daar waren 2 uiltjes gevonden van ongeveer 2 a 3 dagen oud. Deze zijn direct opgehaald en overgebracht naar de Vogelopvang.
Een hoop gepiep in de nacht
Om 1.00 uur ’s nachts werd er gemeld dat er een groepje zeer jonge eendenkuikens zit, verlaten door moeder eend. Het was de meldster opgevallen doordat de jongen aanhoudend luid zaten te piepen. Er zijn zeven jonge eendjes gevangen en direct warm gehouden, het vroor min 4 graden dus onderkoeling dreigde. De zeven jongen zijn direct overgebracht naar de vogelopvang voor de broodnodige verzorging en warmte.
Wat hangt daar nu in het hek?
Er belt een eigenaar van een boerderij dat er op zijn terrein een buizerd vast zit in het prikkeldraad of de ambulance met spoed kan komen. Uiteraard kan dat dus de vrijwilligers zijn er ook met gepaste snelheid heen gereden. Bij aankomst stond de melder al te wachten en bracht de vrijwilligers naar de plek des onheils. De buizerd ging bij aankomst hevig te keer. Nadat de vrijwilligers de handschoenen aangetrokken hadden konden zij de buizerd na enige moeite bevrijden. Het dier was behoorlijk gewond en werd overgebracht naar de Vogelopvang alwaar de buizerd een grote kans maakte zijn hachelijke avontuur te overleven.
Niet alledaags
Er komt op enige dag een melding binnen dat er tussen Renswoude en Barneveld een losspringende walibi is gesignaleerd. Voorbijgangers hebben het dier van de weg af het weiland in gejaagd. Zolang het dier losloopt rijd de dierenambulance niet uit, er is geen beginnen aan om loslopende dieren te vangen. Even later neemt er een meneer uit Renswoude contact op omdat hij een walibi in zijn tuin heeft zitten, die niet van hem is. Een vangpoging en zelfs een poging met een verdoving mislukte helaas, dus maar weer afwachten. Weer later op de dag wordt de walibi gesignaleerd op Allurepark de Lucht in Renswoude. Wederom mislukt de vangpoging, het dier is dus nog steeds op vrije voeten. Twee dagen later wordt een melding gedaan dat de walibi dan eindelijk is gevangen op Allurepark de Lucht. Daar mag het dier in het weiland blijven totdat de eigenaar zich meldt.
Uitgeputte zwaan komt weer op z’n pootjes terecht
Samenwerking tussen regionale dierenambulances (waarover u elders in dit bulletin meer achtergrondinformatie kunt lezen) kreeg onlangs een wel heel praktische invulling. Want waar en wanneer nodig, rijden de ambulances van Woudenberg, Amersfoort, Nijkerk en Ede/Veenendaal in elkaars gebied. De hulpverlening is zo dag en nacht gewaarborgd. Dat blijkt ook uit het volgende:
In Leusden kwam, tijdens een privé bezoekje, een vrijwilligster van onze Dierenambulance Woudenberg en Omstreken (Geertje) midden op straat een zwaan tegen. Het dier leek gewond en deed geen enkele poging om te vluchten. En dan is er vast iets mis. Daarom de Dierenambulance Amersfoort gebeld, die ook in Leusden actief is. Maar hun wagen was onderweg voor twee spoed-opdrachten rond Nijkerk. Dus kreeg onze ambu Woudenberg het verzoek om naar Leusden te gaan en de zwaan over te brengen naar de Vogelopvang.
Met hulp van de zeer ervaren Geertje ontfermden de kersverse vrijwilligster Gesina en haar collega Fred zich over de grote, volwassen zwaan-man. Volgens omstanders had hij die ochtend rond zes uur gevochten met een soortgenoot. Toen hij rond negen uur nog steeds midden op straat zat en het verkeer om hem heen cirkelde, werd onze hulp ingeroepen. Eenmaal overgebracht naar de Vogelopvang in Woudenberg bleek het dier niet gewond maar gelukkig alleen uitgeput. Met de nodige verzorging en een verder rustige dag zonder rivalen kwam hij al snel weer op krachten.
Inmiddels misten zijn vrouwtje en jonkies pa-zwaan zodanig, dat zij door hun onrust de aandacht van omwonenden trokken. Die belden de Vogelopvang over de feitelijke woon- en verblijfplaats van de familie zwaan. Waarna pa tenslotte (door de Dierenambulance Amersfoort) terug werd gebracht naar Leusden. Een mooie afronding van een praktisch staaltje regionale samenwerking.
Op glad ijs
Er wordt een melding gedaan door een mevrouw die haar hond aan het uitlaten is. Bij een vijver in Woudenberg ziet zij een zwaan vast zitten in het ijs. Het ijs bleek erg zwak te zijn maar er moet wat gedaan worden. De ambulance medewerkers proberen eerst met een stok hoe dik het ijs is en wagen zich toch maar op het ijs. Zo dicht mogelijk bij de zwaan en rondom de zwaan het ijs weggeslagen. Uiteindelijk kon de zwaan weer los komen. Eind goed al goed.
Dame rijdt in haar oldtimer
Halverwege de avond wordt de dierenambulance gebeld met de melding dat een mevrouw met haar oldtimer mercedes over een kat is gereden. De kat was een groot deel van zijn huid kwijt. Helaas heeft de kat het niet overleeft zo u zult begrijpen. Een triest einde van de kat helaas.
Donsbolletjes
Er komen in deze periode meerder meldingen over jonge uiltjes die uit het nest gevallen zijn. Dit zijn leuke meldingen om de kleine pluizenbolletjes op te mogen halen en voor verzorging naar de vogelopvang te brengen.
Hond op brancard
Wist u dat de dierenambulance ook uitrijdt voor mensen die met hun huisdier naar de dierenarts moeten ? Zo was er een melding vanuit Woudenberg van een eigenaar van een Bener Sennen van ruim 55 kilo die niet meer kon staan.